Com el sucre afecta al nostre colesterol
Més que el colesterol és més important parlar dels triglicèrids, és en el que realment ens hem de fixar en una analítica.
Conec a molta gent propera que li passa, mengen tot (tristament) desnatat, fugen del greix....i en canvi tenen els triglicèrids elevats, com és possible??? és fàcil, mengen pa blanc cada dia, o pasta, o cereals per esmorzar (sí, els Special K són de la pitjor qualitat imaginable, analitzeu les etiquetes), o posen sucre al cafè, o beuen colacaos, o sucs de fruita, o galetes ( les integrals són tan baixes en qualitat nutricionalment parlant com les que tenen forma de dinosaure), o palitos de pa, o begudes edulcorades....o fan combinacions de molts dels esmentats cada dia, quina bomba!!
Una dieta baixa en greixos i alta en carbohidrats és una dieta amb una càrrega glucèmica elevada, mentre que si és alta en greixos i baixa en carbohidrats, els sucres dels mateixos s'absorveixen més lentament.
L'índex glucèmic d'un aliment ve donat per la velocitat que al digerir-se el sucre del mateix passa a la sang, així com la càrrega glucèmica determina a més la quantitat de carbohidrats que té un aliment. Però com ens afectin els carbohidrats d'un aliment depèn de molts altres factors: de la nostra activitat física i conseqüentment si el nostre metabolisme és elevat o no, de la nostra resistència a la insulina, de si els aliments estan cuinat d'una manera o d'una altre, de si afegim greix o no als àpats....la càrrega glucèmica d'un aliment disminueix en presència de greix, aquest greix ralenteix la digestió i que l'estómac es buidi, i ens sentim saciats per més hores....i més satisfets sens dubte.
I com influeix el sucre sobre els triglicèrids?
En àpats amb una càrrega glucèmica elevada s'estimula la producció d'insulina més del compte, s'emmagatzema com a energia, la resta va a parar al fetge, músculs (glucògen) i la resta al teixit adipós. Els excesos en un àpat i sobretot en el temps causen hiperglucemia, augmentant la presència d'insulina a la sang i conseqüentment formant-se triglicèrids....vaja!! aquí ho tenim!! així doncs no és pas el bacon ni el formatge, ni tan sols esmorzar un parell d'ous benedict a diari, és el maleït sucre.
El fet de tindre sempre elevats els nivells de glucosa a la sang ens engreixa , a la llarga ens tornem resistents a la insulina, i a més d'arriscar-nos a patir enfermetats cardiovasculars ens podem tornar diabètics.
De la mateixa manera és vital assabentar-nos de si tenim les hormones desequilibrades, com ara el cortisol o leptina. El cortisol anomenat també la hormona del stress, regula la quantitat de sucre a la sang,la pressió arterial, el sistema inmune i la resposta inflamatòria de les cèl.lules. Ens activa al despertar-nos al matí, ens ajuda a millorar la memòria, regula el combustible, alliberant-se al fer exercici, menjar...és a dir si el segreguem quan toca té efectes positius. Si quan toca ( a la nit a l'hora de descansar, en acabar de fer exercici...) no ens relaxem i mantenim aquest stress durant hores i dies, els sistemes del nostre organisme es ralenteixen i s'esgoten: augmenta el sucre a la sang, la pressió arterial, el nostre sistema inmune deixa d'ésser tan efectiu....al augmentar el sucre a la sang i el nostre organisme no ésser tan capaç a l'hora de retirar-lo, altre cop acaba al teixit adipós.
La leptina és una hormona que es produeix als adipòcits i que influeix a la capacitat de l'organisme per reduir pes. Controla el pes enviant un senyal al cervell conforme ja estem saciats i no tenim necessitat de seguir menjant. Si no produïm suficient leptina o el senyal no arriba al cervell, seguim menjant o tornem a tenir gana de seguida, i engreixem. Tenim resistència a la leptina si estem obesos, si sempre tenim gana, especialment de farines, arròs, patates ( i especialment a la nit), si tenim el cortisol elevat al llarg del dia.....és fàcil, si augmenta la leptina tenim menys gana, si disminueix, mai tenim prou.
I com fer que augmentin els nivells de leptina? doncs anem a parar al mateix lloc, consumint greixos, una quantitat adequada de proteïnes en cada àpat i pocs carbohidrats, els que trobarem a les verdures. I intentar ajudar al nostre metabolisme, activant-lo més encara amb la pràctica d'un exercici físic que ens agradi, hi ha mil coses que pots fer!!
Vaig a mantindre els nivells de leptina de la meva familia preparant un salmó al forn amb carbassons i albergínies amb mantega, a la vostra salut!!