Eduquem el paladar dels nostres fills

2013-07-17 00:00

Els nens des de ben petits s'acostumen a qualsevol cosa, al que nosaltres els eduquem, al que veuen a casa, a l'escola, amb els avis....així que tenim oportunitat de fer les coses tan bé com poguem, i amb l'alimentació intentar que s'acostumin de bon principi a sabors neutres, pel seu bé, i perque gaudeixin amb aliments naturals, i a l'hora que mengen un dolç nosaltres podem estar tranquils de que realment sí s'estan nodrint, i no pas omplint la panxa amb qualsevol cosa que no els aporti res més que calories buides.

Abans de posar-me més a fons amb l'alimentació evolutiva jo li donava a la meva filla petit-suïsse, natilles de postres, entre algun iogurt natural ensucrat, algun dia puntual en comptes d'un bon pantomaca per esmorzar doncs li posava algunes galetetes (és que eren d'avena esclar...) o fins i tot en aquest pa de vegades li posava formatge d'untar, margarina i melmelada (ben ensucrada esclar), a la llet li posava colacao (sort que això per raons que desconec no li agradava gaire)....pensant, evidentment, que li estava donant productes saludables, fins que vaig començar a llegir més profundament sobre els productes processats i vaig decidir fer uns quants canvis. La Maya ni ho va notar, ella tan feliç amb les postres i canvis que li va fer la mama.

Si llegim la informació nutricional de qualsevol natilla, copa, petit suïsse...està fet normalment amb llet desnatada (primer gran error, si la natura va posar el greix a la llet seria per alguna cosa, en altre post més endavant ho explicaré), sucre (diga-li sucre, fructosa, dextrosa, sorbitol, xarop de glucosa...), greixos vegetals hidrogenats (ufff...ah no, que són vegetals) conservants, estabilitzants, colorants, aromes...segueixo? és a dir, nodrir ben poc, així que el que estem donant és un xute de glucosa que no els hi aporta res en absolut, només passar uns minuts agradables paladejant un producte molt dolç. Més valdria que no mengessin aquestes postres i sortirien guanyant, però que faig quan la meva filla abans de començar a dinar o sopar ja m'està preguntant "mami, què tinc de postre?". 

Hi han alternatives saludables i que els hi encanten. Per començar evitem donar-lis "chuches". Jo encara no li he donat a tastar, i sé que ha pogut tastar-ho a cole d'algun amiguet, i que ho farà quan tingui oportunitat, però dins del meu rol de mare i dels coneixements que com adults tenim, i ells no, penso que el millor i per petita que sigui és poc a poc fer-li entendre que és el bo per ella i el que no,i perquè, si no sap que és el que està menjant, millor no ho mengi, perque el seu cos no sabrà que fer amb aquell producte, i reaccionant d'una manera o altre el rebutjarà sens dubte. Quins són els dolços naturals que ens ofereix la natura? la fruita!! quan va deixar de ser un capritx saludable, versàtil, tan variat i taaaan dolç, per convertir-se en una obligació?? "menja't la fruita!!", hauria d'ésser una autèntic plaer per ells!!

Els iogurts naturals són bons per la flora intestinal, està bé que els consumim sino mostrem cap intolerància a la lactosa, però sense sucre siusplau...i amb llet sencera, sense lactosa afegida, ni altres aditius desconeguts. Amb una mica de stevia natural tenen un gust especial, i fins i tot sense res, repeteixo que els nens s'acostumen a tot, i sino el millor és reeducar el seu (o nostre!)paladar.

Les galetes tenen olis vegetals hidrogenats (greixos trans saturats), radicals lliures derivats dels alts continguts en sucre i farines refinades, a part dels seus conservants, estabilitzats, aromes....de rigor. No val que tinguin avena o qualsevol altre cereal, segueixen tenint alts continguts de les substàncies nocives esmentades. Ara l'últim és oferir-les sense sucre o sense greix, la qual cosa vol dir que, o afegeixen edulcorants artificials en el primer cas (evidentment dels baratets, que casualment són els pitjors pel nostre organisme) o més sucre en el segon, perque el gust tan dolç i potent bé ha de sortir d'algun lloc. Ja no parlem de les galetes o bolleria que venen sense gluten...gluten no tenen, però segueixen tenint molts sucres i olis perjudicials per la nostra salut.

Els formatges d'untar també caldria evitar-los, si els agrada el formatge, tenim mil i una varietats dels mateixos que no són un sub-producte altament processat, repeteixo, llegim la informació nutricional del mateix, veurem tot el que porta, o més aviat el que no aporta.

Les melmelades més val que siguin ecològiques, hi han opcions que encara que pugen una mica més de preu són infinitament més saludables. Pensem que és un producte que tampoc consumim cada dia, és a dir que no suposa una despesa extra habitual, però sí suposa que aquest dia puntual estem oferint un esmorzar o berenar molt més saludable. Realment porten molta fruita i no porten un quantitat de sucre tan desorbitada. La que jo comprava, qualsevol que podeu comprar vosaltres al súper, portava un 60% de sucre!! altre cop poc més que un xute de glucosa sense cap mena d'aliment, perque si comparem el color d'una pseudo melmelada d'aquestes amb una ecològica, el color de les maduixes de la primera resulta força sospitós.

Amb la margarina ja és per espantar-se. No és més que una imitació barata de la mantega. El seu procés de fabricació converteix els fabulosos olis vegetals dels que ens parlen el greixos saturats (ull! artificials) i trans saturats i se li afegeixen aditius perque s'assembli a la mantega en color i textura. Ara la última és oferir margarines sense greixos trans....ja ho tenen, es creuen que ens tornaran a enganyar. Doncs per evitar el procés d'hidrogenació dels olis vegetals que els acabaven convertint en greixos trans saturats, ara fan un procés anomenat interestificació, que en definitiva el que acaba fent és elevar els nivells de glucosa a la sang i disminuir el colesterol HDL (l'anomenat bo). Però esclar, això ho amaguen, només publiciten que ja no tenen greixos trans....prefereixo la mantega, gràcies, si no la consumeixo a temps i s'enracia és per alguna cosa, no perque estigui feta a un laboratori, sotmesa a un procés industrial darrere altre.

En quant als cereals per esmorzar, tot i que estic d'acord en que és ràpid d'oferir quan anem amb presses als matins, en que als nens els hi encanta menjar una boleta de mel, o de xocolata, amb forma de superheroi si cal, com a manera saludable de començar el dia deixa molt que desitjar. Són com un 30% sucre (bravo!), i fan servir el refinat, ben refinat que és més baratet, ah, però són baixos en greixos (quin problema tenen amb els greixos???), acostumen a tenir arròs (també refinat, que així eleva més els nivells de glucosa a la sang...), blat ( farina ben refinada altre cop), llet descremada en tot cas, i un número ben elevat de vitamines que ens fan pensar que és un esmorzar súper saludable. Per què afegir vitamines quan les podem obtenir d'aliments naturals? Imagineu que passa a la sang amb aquesta bomba de glucosa? es produeix un pic de sucre, el pàncrees ha de segregar insulina suficient per retirar aquest sucre, tenim un baixón, i a les 2 o 3 hores tornes a tenir gana...com és possible? si m'he inflat a cereals, que es suposa que alimenten i sacien una barbaritat! Esmorzar una truita de 2 ous, o 2 ous benedict amb un alvocat i una mica de bacon si sacia, i alimenta, i et manté com les cabres tot el matí fins el següent àpat. O matinem més, o deixem-ho pel cap de setmana que tenim més temps de seure per esmorzar, per què no esmorzar un grapat de fruits secs (crus evidentment) abans de sortir de casa? són una gran font d'energia, rics el calci, boníssims....i deixem el segon esmorzar per l'hora del pati.

El colacao, nesquik, etc....també és ràpid si, "vinga beu-te el colacao ràpid que anem a cole!", dius pensant " com a mínim és ràpid i l'alimenta fins que no es prengui l'entrepà...." doncs qualsevol d'aquests cacaus en pols tenen més d'un 77% de sucre....no comments.

Preguntem-nos com és possible que tenint en compte que no es deixa de publicitar que fugim dels greixos, Espanya sigui al capdavant d'Europa en nens (i no tant nens) obesos, amb diabetis tipus 2, triglicèrids elevats....seran els sucres i els products refinats?