Soja, no tan saludable com la publiciten

2013-07-22 00:00

Altre cop ens trobem davant d'un producte altament processat. I ja no parlo de les begudes de soja que tenen calci afegit, vitamines, sucre....sino la beguda de soja tal qual.

Li atribueixen propietats fabuloses pel fet de ser vegetal, però ens trobem davant del mateix engany: veritat a mitges o publicitat enganyosa.

Les llavors de soja contenen àcid fític, present en unes substàncies anomenades fitats,que igual que passa amb els llegums està comprovat que són antinutrients, donat que bloquegen l'assimilació i biodisponibilitat de minerals essencials com ara calci, magnesi, coure, ferro i zinc d'aliments que consumim combinats amb ells. A més aquests fitats inhibeixen enzimes digestives necessàries per la digestió de les proteines, com la tripsina i hemaglutinina, i són aquests mateixos antinutrients els que inhibeixen el creixement.

També hem sentit repetidament la importància de la soja perque conté àcids greixos poliinsaturats omega 3, el problema de la beguda que trobem a un tetra brik és que al passar per processos d'elaboració a altes temperatures fan que aquests àcids es desnaturalitzin transformant-se en greixos trans, amb cap propietat beneficiosa, i sí de molt perjudicials.

Existeixen suficients evidències de que algunes isoflavones presents a la soja tenen efectes tòxics en teixits sensibles als estrògens i a la glàndula tiroidea. Les isoflavones són composts vegetals (fitoestrògens) que imiten els estrògens o hormones sexuals femenines. Les dones podem arribar a tenir problemes hormonals si la consumim a diari, a més està demostrat que les isoflavones ni milloren la densitat òssia, ni la funció cognitivia ni el colesterol ( https://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=199041) . És un "aliment" goitrògen, que ralenteix la funció de la tiroide, sovint desenvolupant hipotiroidisme, i promou l'agrandament de la tiroide i formació de goll. També augmenta considerablement el risc de patir càncer de pròstata https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15208621?dopt=Abstract. Nenes alimentades amb fòrmules de soja, degut al seu contingut en hormones vegetals, tenen abans la seva primera menstruació, augmentant les probabilitat de patir càncer de mama, asma o problemes cardiovasculars.

La soja augmenta la tasa de creixement de cèl.lules de càncer mamari perque augmenta l'activitat de la progesterona https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15824147.

La majoria de productes processats tenen soja a la seva composició, ja sigui lecitina com aditiu E322, o com mono o diglicèrids E471.

Si li sumem que a la seva majoria prové de cultius transgènics ja podem plegar....

Si el que ens preocupa és el consum de calci podem consumir nous, ametlles, festucs, ous, peixos com anxoves, sardines, salmó, verdures com espinacs, col, cebes, bròquil, bledes...i sobretot estimular els nostres ossos amb activitat física adequada, altre cop et dic: mou-te!!